Jouw woning verbouwen
Droom je van een nieuwe keuken of badkamer? Of heb je plannen voor een aanbouw of dakkapel? Wil je het huis verduurzamen? Dan is de hypotheek verhogen een optie voor de financiering van je plannen.
Grote kans dat er een positief verschil is tussen de waarde van je huis en je hypotheekschuld. Dit verschil noemen we overwaarde.
Overwaarde kun je gebruiken voor de verbouwingsplannen van je huis. Dit kan door je huidige hypotheek te verhogen binnen de inschrijving of een tweede hypotheek af te sluiten.
Verbouwingsplannen? Informeer hoe je hypotheek kan helpen bij het realiseren van je plannen.
Bel ons op: 020 465 19 51 of vul het contactformulier in.
Tot hoe ver kan ik de hypotheek verhogen?
Je kunt nooit meer lenen dan 100% van de getaxeerde marktwaarde van de woning.. Kies je ervoor om jouw woning te verduurzamen? Dan geldt hier maximaal 106%. Een goede taxatie van je woning is dus nodig voor de berekeningen van je mogelijkheden.
Als de verhoogde hypotheek is afgesloten, stelt de bank een bouwdepot beschikbaar. De kosten voor de verbouwing dien je in bij de bank en die zorgt weer voor de uitbetaling ervan vanuit jouw bouwdepot. Ofwel rechtstreeks aan je aannemer, ofwel rechtstreeks aan jou. Je kunt ook achteraf facturen en bonnen declareren bij de bank.
Houd in de gaten dat een bouwdepot twee jaar beschikbaar is. Na afloop van de termijn zal het resterende geld in het bouwdepot worden afgelost op je hypotheek.
Wat zijn mijn mogelijkheden?
Er zijn verschillende manieren om jouw hypotheek te verhogen voor een verbouwing.
Verhoging binnen de inschrijving
Heb jij al langer een hypotheek en hierdoor al een deel van de hypotheek afgelost? Dan is het in veel gevallen en onder voorwaarden mogelijk het afgeloste deel opnieuw op te nemen.
Of heb je bij het afsluiten van jouw huidige hypotheek gekozen voor een hogere hypothecaire inschrijving bij de notaris? Misschien omdat jij en je adviseur destijds al wat toekomstige verbouwingen zagen aankomen. Dan kan jouw hypotheekadviseur zonder tussenkomst van de notaris de verhoging regelen. De bank zal toetsen of de woningwaarde en jouw inkomen voldoende zijn voor de verhoging.
Tweede hypotheek
De hypotheek verhogen voor een verbouwing voor jouw huis kan ook door een tweede hypotheek af te sluiten. Dit is relatief eenvoudig te regelen bij dezelfde bank waar je de eerste hypotheek ook hebt. Is er sprake van een groot renteverschil bij een andere bank, dan kan oversluiten naar die andere bank interessant worden. Als dat het geval is zal jouw adviseur je daar gelijk op wijzen. A&H Finance vergelijkt voor jou álle voorwaarden, rentes en kosten van álle geldverstrekkers in Nederland.
De waarde van jouw woning
Het vaststellen van de waarde van jouw woning kan op verschillende manieren. Een taxatierapport geeft de meest actuele en exacte waarde.
Taxatierapport
Wil je exact weten wat jouw woning op dit moment waard is? Een taxateur bekijkt jouw huis van boven tot onder, kent de markt in jouw wijk en zal daarna middels een taxatierapport een nauwkeurige waarde vaststellen. Hierna weet je precies wat jouw woning waard is.
Desktop taxatie
Je hypotheekadviseur kan je helpen aan een nauwkeurige bepaling van je woningwaarde via een zogenoemde desktop taxatie. De gegevens die deze website verschaft over woningen wordt geaccepteerd door banken en NHG. Een snel alternatief voor de uitgebreide taxatie.
WOZ-waarde
Let wel op: aan de werkzaamheden van de taxateur zijn kosten verbonden. Wil je nog geen kosten maken voor een waardebepaling van je woning? Dan kun je terecht bij het WOZ-waardeloket. Hier vind je de huidige WOZ-waarde van je woning. De WOZ-waarde geeft slechts een voorzichtige indicatie. De waarde bij verkoop van je woning is van veel meer factoren afhankelijk dan alleen de WOZ-waarde.