Een hypotheek met bouwdepot
Verbouwing en verbetering
Het gaat dus om aanpassingen die vast aan het huis zitten. Dat heet officieel ‘onlosmakelijk verbonden met het huis’. Zo kunnen een keuken, badkamer, toilet allemaal meegenomen worden, maar ook verf, behang, vloeren, elektra én wat dacht je van de tuinaanleg. Het werkt heel makkelijk: je hebt een bon van de keukenleverancier of de aannemer en die dien je in bij de bank. De bank betaalt vervolgens vanuit het bouwdepot de aannemer of leverancier.
Om je woning groot aan te pakken met die gewenste verbouwing, kun je de verbouwingskosten meenemen in de hypotheek. Heb je zelf al het geld beschikbaar voor de verbouwing, ook dan kan het toch heel verstandig zijn om dit toch in een bouwdepot te plaatsen. De waarde van je woning neemt tenslotte toe als je die investering doet. Toon je de verbouwing aan, dan zal de geldverstrekker uitgaan van de taxatie na verbouwing. Dat kan zomaar rente schelen omdat je mogelijk een lagere schuld-marktwaarde hebt. Onze financieel adviseurs helpen je aan een passende hypotheek en een bouwdepot dat zo optimaal mogelijk ingezet kan worden voor jouw wensen. Bel ons gerust op voor advies: 020-4651951.
Hoe hoog moet mijn bouwdepot zijn?
Onze adviseurs stemmen met je af, hoeveel van de gewenste verbouwing bij de bank te financieren is. Dat is door de gestegen marktwaardes van woningen bij het oversluiten van je hypotheek vaak 70% van de verbouwingskosten. Bij de aanschaf van een andere woning gaat het om de waardevermeerdering ten opzichte van de koopsom die meegefinancierd kan worden. Neem contact met ons op, we helpen je graag bij het uitwerken van je plannen.
Voor de hypotheekaanvraag met bouwdepot bij de bank is een taxatie van de woning vóór en ná verbouwing nodig. Onze adviseurs helpen je bij het aanvragen van deze taxaties. Op basis van de waardestijging na verbouwing doet de bank een voorstel voor een hypotheek met bouwdepot.
Declareren uit een bouwdepot
Het huis is eindelijk van jou en dankzij je nieuwe hypotheek met bouwdepot kan de verbouwing van start. Afhankelijk van de voorwaarden zal je bouwdepot tussen de zes maanden en twee jaar bestaan. Tot de afgesproken einddatum van het depot kan je de kosten van je verbouwing financieren.
Declaraties dien je in bij je bank. Meestal kan dat online via de website of app van de bank. Je kunt daarbij ook aangeven of je het geld zelf wil ontvangen (omdat je het hebt voorgeschoten) of dat het geld wordt overgemaakt naar een leverancier of je aannemer.
Bouwdepot bij nieuwbouw
Koop je een nieuwbouwwoning dan is er praktisch geen sprake van kosten voor verduurzaming of verbetering. Alles is immers gloednieuw aan de woning. Toch kun je ook voor een nieuwbouwwoning een bouwdepot aanvragen.
Het verschil is dat je een meerwerkspecificatie (in plaats van een verbouwingsspecificatie) opstelt. Daarin staan alle werkzaamheden beschreven die je wilt laten doen die buiten het standaard bouwplan vallen.
Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreidere keuken of badkamer dan in het bouwplan voorzien is.
Te veel of te weinig bouwdepot
Te veel bouwdepot
Heb je nadat alle werkzaamheden zijn uitgevoerd nog geld over in het bouwdepot, dan zal dit bedrag bij het opheffen van het depot worden afgelost op je hypotheekschuld. Indien de schuld onder een bepaald bedrag komt, kan het soms ook overgemaakt worden naar de eigen rekening.
Te weinig bouwdepot
Voor het geld in het bouwdepot geldt: op is op. Kom je daarna dus geld tekort dan zul je alsnog zelf het tekort moeten financieren. Hieraan zitten vaak opnieuw advies- en taxatiekosten verbonden.