Rentekorting op de hypotheek
Rentekorting, dat klinkt als muziek in de oren. Heb jij al een aantal jaren een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een korting op je hypotheekrente.
Geldverstrekkers hanteren verschillende rentepercentages, afhankelijk van jouw specifieke situatie. Als je naar de hypotheekrentetarieven van de banken kijkt, zie je kolommen met percentages er boven. Deze percentages geven de verhouding weer tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde van de woning. Dit noemen ze ook wel schuld-marktwaardeverhouding.
Je hebt afgelost op de hypotheek
Tegenwoordig lossen mensen meer af op hun hypotheekschuld. De spaarrente is laag en de hypotheekrenteaftrek is vaak niet meer zo hoog dus het loont steeds meer om af te lossen. Daarnaast moet er vaak op nieuwe hypotheken verplicht afgelost worden.
Misschien heb jij ook wel flink afgelost op jouw hypotheek en kom je daardoor in aanmerking voor een korting op jouw rente. Sommige banken geven je de rentekorting automatisch, maar de meeste banken attenderen je er niet actief op dat je te veel betaalt. Vaak is een simpel telefoontje genoeg om de bank er op te wijzen dat je niet langer het top-tarief hoeft te betalen omdat je inmiddels voldoende hebt afgelost.
Jouw woningwaarde is gestegen
Misschien heb je al vele jaren een aflossingsvrije hypotheek. Dan heb je weliswaar niks afgelost maar toch kan het zijn dat de schuld-marktwaardeverhouding niet meer klopt. Jouw woning kan immers wel flink in waarde gestegen zijn. Dan kun je ook korting krijgen op je hypotheekrente. Vaak moet je dan een taxatierapport naar je bank mailen om de waardestijging te bewijzen. Soms is de WOZ-waarde al genoeg om jouw bank te overtuigen.
De geldverstrekkers hebben allemaal andere rentekortingen. Soms kan je door een stuk af te lossen wel meer dan 1% korting krijgen op je rentetarief! Het is dan ook belangrijk om bij de keuze voor jouw hypotheek niet alleen te kijken naar de rente die je vanaf de start betaalt.
Hoe lager de hypotheekschuld, hoe meer rentekorting
Het schuld-marktwaarde percentage geeft de verhouding weer tussen hypotheekschuld en de marktwaarde van de woning. Vaak beginnen mensen die voor het eerst een huis kopen met een zogenaamde top-hypotheek. Dit wil zeggen dat je meer geld leent dan de waarde van de woning. Je hebt dan een hypotheek met een schuld-marktwaarde verhouding van meer dan 100 procent. Het rentepercentage is dan gebaseerd op het risico dat de bank loopt bij deze lening. Maar dit risico kan na een aantal jaren flink zijn afgenomen en mogelijk kun je dan een rentekorting krijgen.
Bereken wat jij kunt besparen